BRANIMIR GALI

(1948. – 2022.)

Branimir Gali rođen je 10. listopada 1948. godine u Cerni. Osnovnu i srednju školu završio je u Vinkovcima. 1968. godine upisao je Elektrotehnički fakultet u Zagrebu, na kojem je diplomirao 1972. godine, dobivši titulu diplomiranog inženjera elektrotehnike. Kraće vrijeme radi u Končaru Zagreb, zatim tri godine kao profesor u Tehničkoj školi, a od 1976. godine radi u Hrvatskoj elektroprivredi Elektra Vinkovci, na radnom mjestu Rukovoditelja tehničke službe i Voditelja odjela za održavanje, a od 2013. godine je umirovljen.

              Za vrijeme Domovinskog rata radio je u Vinkovcima na svom radnom mjestu, osiguravajući neprekidno napajanje električnom energijom područje naše županije i područje Orašja. Nakon mirnog ulaska u okupirana područja Podunavlja bio je na čelu tima za uspostavu energetskog sustava i ponovno spajanje s Hrvatskom. Za spomenute zasluge na temelju odluke predsjednika Republike Hrvatske dr.Franje Tuđmana odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata.

              Tijekom života aktivno je sudjelovao u društvenom i sportskom životu grada na Bosutu – osam godina kao član Gradskog poglavarstva Vinkovci, deset godina kao član Središnjeg odbora Udruge hrvatskih veterana domovinskog rata u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a obavljao je i niz drugih funkcija za koje je dobio više Priznanja i Zahvalnica, posebno se ističe Zlatna plaketa „Grb Grada Vinkovaca“ za doprinos razvoju sporta u gradu.

Bio je počasni član Hrvatske komore inženjera elektrotehnike gdje je od njenog osnutka, kao član prvog saziva Upravnog odbora koji je formirao i udario temelje ovoj komori.  Bio je šesnaest godina član Upravnog odbora i Skupštine Komore i četiri godine Predsjednik Nadzornog odbora Komore.

              Bio je oženjen i otac dvoje djece, supruga je umirovljena profesorica, sin diplomirani inženjer elektrotehnike, a kćer magistra farmacije.

SPORTSKA AKTIVNOST

Kao srednjoškolac od 1963. do 1968. godine igrao je odbojku u Spačvi, te kao član juniorske ekipe dva puta osvojio drugo mjesto u Hrvatskoj. Sportu se vratio 1984. godine kao član predsjedništva STK Lokomotiva, a od 1987. do 1990. godine vrši dužnost predsjednika. U to vrijeme klub se natjecao u prvoj saveznoj ligi bivše države.

              Nakon Domovinskog rata uključio se u rad Ženskog odbojkaškog kluba Spačva Vinkovci, a nedugo zatim postaje i predsjednik kluba. Funkciju predsjednika obavljao je sve do 2021. godine, odnosno kao predsjednik kluba bio je 28 godina u kontinuitetu.

Bio je član Izvršnog odbora Zajednice športskih udruga grada Vinkovaca od njenog osnutka 2001. godine do 2020. godine., gdje je svojim radom i zalaganjem dao obol gradskom sportu te ostavio neizbrisivi trag.

Osim spomenutog obavljao je i druge funkcije u sportskim udrugama:

  1. Četiri godine član izvršnog odbora Hrvatskog odbojkaškog saveza, a dvije godine i kao potpredsjednik.
  2. 16 godina predsjednik Odbojkaškog saveza Vukovarsko-srijemske županije.
  3. Osam godina član Gradskog poglavarstva zadužen za područje športa, fizičke i tehničke kulture.

Veliko hvala i neka mu je laka hrvatska gruda!