Najzastupljeniji konjički sport  u Hrvatskoj, po broju licenciranih konja, jahača i natjecanja je preponski konjički sport.  U Hrvatskoj preponsko jahanje, kao disciplina konjičkog sporta se odvija pod nadležnošću nacionalnog Hrvatskog konjičkog saveza koji je postao članom FEI-a od 1992. godine. Preponsko jahanje je ujedno i najpopularnija disciplina konjičkog sporta među FEI priznatim disciplinama u kojoj se zajedno natječu i muškarci i žene, i jedno je od tri olimpijske konjičke discipline.  Preponsko jahanje je disciplina olimpijskog konjičkog sporta u kojoj se ispituje sklad natjecatelja i konja. Bitno je da konj i jahač zajedno surađuju kao tim. 

Tijekom zadnjeg vikenda u kolovozu, od 22. do 25. kolovoza 2024. godine u Osijeku, na Pampasu održano je Prvenstvo Republike Hrvatske u preponskom jahanju za sve kategorije. Prvenstvo je održano po okriljem nacionalnog Saveza- Hrvatskog konjičkog saveza, a domaćin je bio Konjički klub Osijek.

Na Prvenstvu RH u preponskom jahanju za sve kategorije nastupilo je preko 100 konja, iz 18 konjičkih klubova iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Mađarske. U četiri dana koliko je Prvenstvo trajalo održano je 27 preponskih utakmica na visinama od 0,60 m do 1,45 m s čak 322 starta jahaćih parova.

Nakon tri dana skakanja Prvenstvo RH za pony jahače osvojila je mlada Vinkovčanka koja se okitila titulom Državne prvakinje u preponskom jahanju za pony jahače, 12-ogodišnja članica Konjičkog kluba Satir Vinkovci, Tia Lovrić sa svojim 4-godišnjim pastuhom Silver Starom. Da sve prođe u najboljem redu pobrinula se Tijina  trenerica Tihana Fiolić Lovrić, Voditeljica jahanja u KK Satir Vinkovci. Mladom pastuhu Silver Staru(4) je ovo prva sezona takmičenja u preponskom sportu jer zbog FEI pravilnika nije mogla ranije nastupiti, a mladoj Vinkovčanki Tiji je također ovo prva sezona takmičenja iako od svoje osme (8) godine ima jahačku dozvola, a od desete (10) godine Natjecateljsku licencu za preponsko i dresurno jahanje. Siver Star je uzgoj Tihane i Ante Lovrić iz Vinkovaca, a vlasništvo je Tie Lovrić i kao takav predstavlja perspektivnog mladog konja  iza kojeg su već respektabilni rezultati te na kojeg se mora ozbiljno  računati za osvajanje prestižnih nagrada.