U Vinkovcima obilježen Svjetski judo dan

Svjetskim judo danom (subota 28. listopada 2017.) obilježava se dan rođenja osnivača judo sporta Jigora Kana. Svake godine tema obilježavanja se mijenja. U 2018. godini tema obilježavanja je „Hrabrost“. U tu svrhu Hrvatski judo savez je u suradnji s 22 judo kluba iz članstva organizirao obilježavanje Svjetskog judo dana u Hrvatskoj. 

Programske aktivnosti klubova ponajviše su se provodile u razdoblju od 23. do 28.10.2017. godine.

Judo klub „Vinkovci“ u četiri osnovne škole s područja Vinkovaca i to:  Ivan Goran Kovačić, Josip Kozarac, Ivan Mažuranić i Antun Gustav Matoš i provodio je judo radionice.  Nakon radionica zainteresirani učenici uz suglasnost roditelja  mogu sudjelovati u obuci osnovnih tehnika juda kroz projekt „Judo u škole“.

Mirjana Bošnjak Kobaš koja je ujedno i predsjednica Komisije za školski sport Hrvatskog judo saveza posjetila je Dječji vrtić Stribor u Vinkovcima. Sudionici programa bili su djeca uzrasta 5 i 6 godina, te njihove odgajateljice, pedagoginja Monika Dragun i ravnateljica Suzana Zidar. Program se sastojao od prezentacije koja je sadržavala informacije o Japanu, te o povijesti i tehnikama juda. Nakon toga djeca su mogla poslušati bajku pod nazivom „Nježan put“ nakon čega su sudionici krenuli na vježbe zagrijavanja na judo podlozi, te na borbe u parteru. Veselju nije bilo kraja, pa je i potrajalo… Na samom kraju vježbanja odgajateljice su uspješno savladale vježbe ravnoteže i snalaženja u prostoru nakon čega je ravnateljica, inače također judašica poslije nekoliko godina stanke besprijekorno prezentirala „zempo ukemi“ pad naprijed. Vježbom zaigrana  djeca program su završila bojenjem crteža s motivom juda, a kući su ponijela promotivni materijal pripremljen u tu svrhu. Mirjani Bošnjak Kobaš koja je  predstavljala Hrvatski judo savez u provedbi programa asistirali u Tomislav Kobaš, Lara Kopčić i Vedran Piljić.