PŠD 2012. OŠ A.G. Matoš

 

Zajednica športskih udruga grada Vinkovaca i Županija Vukovarsko srijemska uz pomoć Športskog saveza invalida grada Vinkovaca, Udruge za osobe sa invaliditetom „Bubamara", Sportskog kluba „Baloo" Vinkovci, organizirali su, prema projektu Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Paraolimpijski školski dan u O.Š. Antun Gustav Matoš u Vinkovcima, dana 16.02.2012. godine. Svrha provođenja projekta  Paraolimpijski školski dan je stvaranje svjesnosti i mijenjanje stavova o osobama s invaliditetom, te djeci s poteškoćama.

 

 U ovom projektu sudjelovali su svi učenici škole. Niži razredi obrađivali su tematsku bajku, bojali su crteže, te su igrali prilagođenu društvenu igru.

Četvrti i šesti razredi su sudjelovali na predavanjima i intervjuu sa sportašima s invaliditetom. Predavači su učenike/ce su upoznali s Paraolimpijskim pokretom, barijerama za osobe s invaliditetom, te o važnosti bavljenja športom, a oni su bili: Krešimir Šebalj, Tomislav Velić, Mladen Tomić i Tomislav Zadro s Mariom Alilovićem. Allians osiguranje za sudionike intervjua osigurao je poklone koje je učenicima podjelila maskota sponzora.

 

Viši razredi bili su uključeni i u prilagođene sportske aktivnosti (discipline/sportovi) koje su se održavale u dvorani škole kojima, a kojima  su prethodile ceremonije otvorenja u 1. i 2. školskoj smjeni.  Sve prisutne goste i učenike pozdravili su dogradonačelnmik Tomislav Šarić (u 1. školskoj smjeni), pročelnik V-SŽ Grga Krajina (u 2. školskoj smjeni), ravnatelj škole Drago Iličić, te predsjednik Športskog saveza invalida grada Vinkovaca Emil Gubica. Voditeljice programa otvorenja bile su dvije učenice škole. Učiteljiteljice škole upriličile su točke za ceremonije otvorenja kojima su pokazale svestrane talente učenika.

Ovo je bio 4. Paraolimpijski školski dan u gradu Vinkovcima. Ovim putem ZŠU grada Vinkovaca zahvaljuje se svim svojim suradnicima na dosadašnjoj ukazanoj pomoći koja je pridonijela uspješnim organizacijama.

Važno je napomenuti da O.Š. A.G.Matoš ima 60-učenika s posebnim potrebama što doprinosi međusobnom užavanju i suživotu aktivne djece s djecom s posebnim potrebama.