Paraolimpijski školski dan


Zajednica športskih udruga grada Vinkovaca i Županija Vukovarsko srijemska uz pomoć Športskog saveza invalida grada Vinkovaca, Udruge za osobe sa invaliditetom „Bubamara", Sportskog kluba „Baloo" Vinkovci, PU Vukovarsko-srijemske organizirali su, prema projektu Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Paraolimpijski školski dan u O.Š. Ivana Gorana Kovačića u Vinkovcima, dana 25.11.2011. godine. Svrha provođenja projekta  Paraolimpijski školski dan je stvaranje svjesnosti i mijenjanje stavova o osobama s invaliditetom, te djeci s poteškoćama.


U ovom projektu sudjelovali su svi učenici škole. Niži razredi obrađivali su tematsku bajku, bojali su crteže, te su igrali prilagođenu društvenu igru.

Treći, četvrti, peti i šesti razredi su sudjelovali na predavanjima i intervjuu sa sportašima s invaliditetom. Učenike/ce su upoznali s Paraolimpijskim pokretom, barijerama za osobe s invaliditetom, te o važnosti bavljenja športom, a oni su bili: Mario Orešković, Tomislav Velić, Tomislav Zadro i Mario Alilović, Drago Kosijer i Stanko Piljak. 


Viši razredi bili su uključeni u prilagođene sportske aktivnosti (discipline/sportovi) koje su se održavale u dvorani škole kojima, a kojima  su prethodile ceremonije otvorenja u 1. i 2. školskoj smjeni.  Sve prisutne goste i učenike pozdravili su gradonačelnik Mladen Karlić u 1. školskoj smjeni, župan Božo Galić u 2. školskoj smjeni, ravnatelj škole Krešimir Marijanović, te Predsjednik športskog saveza invalida grada Vinkovaca Emil Gubica. Voditeljice programa otvorenja bile su dvije učenice škole. Nastupile su i tri plesne grupe. Dvije su bile školske, dok je treća bila grupa Just too crazy


Sportske aktivnosti kojima je bio cilj kod učenika/ca stvoriti osobno iskustvo izvođenja u specifičnim uvjetima vodili su kineziolozi, treneri,  športaši s invaliditetom iz pripadajućih športova.  Nekoliko volontera bilo je iz Gimnazije u Vinkovcima.

Ravnatelj, učitelji/ce škole podržali su projekt u cijelosti. Stoga,  može se reći da je i ovaj treće održani Paraolimpijski školski dan u Vinkovcima protekao na zadovoljstvo svih uključenih. 

Evo i sastava Luke Tuškana iz 8c na temu: „Divim se prijatelju Paraolimpijcu“:

"Paraolimpijski dan u našoj školi promijenio je puno toga u mojoj glavi. Složile su se neke kockice potpuno drugim redoslijedom. Znao sam da invalidnost nosi određene teškoće, znao sam da se moramo i trebamo iskreno poštovati u svojim različitostima, ali tek sada znam koliki napor mora uložiti netko tko ima bilo kakva fizička ograničenja.

            Jedan naizgled običan petak promijenio je mene kao osobu. Vidio sam kako slabovidna osoba hoda po gredi! Sjetio sam se svojih strahova kada sam na tjelesnom hodao tom istom gredom. Bojao sam se visine. Sada se više ne stidim to reći. Sada bi me bilo stid samo mojih predrasuda. Svjestan sam koliko je hrabrosti i uloženog truda potrebno da se svladaju osobni strahovi. Hvala ti, moj invalidni prijatelju, što si mi pokazao da je samo nebo granica kada se nešto zaista želi. Hvala ti što si mi pomogao da shvatim da si samo nijansu drukčiji, ali za jedan cijeli svemir ustrajniji od mnogih fizički zdravih osoba. Ograničenja nas zdravih su često mnogo veća zbog predrasuda koje su kočnica onome što bi trebali biti jedni prema drugima.

            Hvala ti, moj prijatelju, jer si me naučio da budem zahvalan na svome zdravlju, a u isto vrijeme ponosan što ti mogu pružiti ruku kada ti je ona potrebna. I meni je potrebna tvoja ruka jer znam da uzvraćen stisak ruke prijatelja vrijedi više od svih materijalnih vrijednosti. Hvala ti, moj prijatelju, na svemu onome što jesi i na onome što si pomogao da ja postanem."